Jak správně připravit kávu v moka konvičce
Na světě snad není nikdo, kdo by neznal legendární moka konvičku na přípravu kávy. Revoluční kávovou konvici představil v roce 1933 italský inženýr Alfonso Bialetti a v našich končinách se zabydlela ještě před rokem 1989. Dodnes se názory na moka konvici dělí do dvou nesmiřitelných táborů. Zatímco jedni tvrdí, že je z ní odporná káva, druzí si ji nemohou vynachválit. Jak je to s moka konvičkou doopravdy?
[/vc_column_text][vc_column_text]Jak připravit kávu v moka konvičce
V moka konvičce můžete připravit opravdu skvělou kávu, která chuťově spadá mezi silné espresso a filtrovanou kávu. Je ale důležité věnovat pozornost konvičce, kávě a především postupu přípravy. Na internetu se na vás ze všech stran valí mylné informace o vaření kávy v moka konvičce a návody přiložené ke konvičkám na tom nejsou o moc lépe. Připravíte podle nich maximálně hořkou kávu nezávisle na tom, jaký druh kávy použijete. My v Kafone jsme pro vás připravili vlastní návod, díky kterému si vychutnáte kávu z moka konvičky tak, jak by doopravdy měla vypadat. Pozorně si jej přečtěte a během chvíle se naučíte připravit vlastní perfektní kávu.
[/vc_column_text][vc_column_text]Jak na skvělou kávu krok po kroku
Základem úspěchu je použití vhodné moka konvičky, správné hrubosti kávy a zamezení přepražení kávy při procesu přípravy. Moka konvička, ať už hliníková či nerezová, by měla mít tlusté stěny a perfektně těsnící závit, který spojuje horní a spodní polovinu. Pokud použijete konvičku s tenkými stěnami, dojde ještě před dokončením procestu přípravy k přepražení kávy a ta následně zhořkne. Nekvalitní závit či špatné těsnění bude mít stejný efekt. Pokud si chcete vychutnat lahodnou kávu, zapomeňte na levné české či čínské konvičky a investujte do originálu Bialetti či jiné italské tradiční značky. Nebudete litovat a ušetříte si spoustu problémů. Kvalitní konvička navíc vydrží po generace.
[/vc_column_text][vc_column_text]Postup pro přípravu kávy v moka konvičce:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="7/12"][vc_column_text]- Spodní nádobu (1) moka konvice naplňte horkou vodou až po spodní hranu ventilu (2). Dejte pozor, spodní nádoba bude horká. Pokud byste použili studenou vodu, při přípravě by došlo k přehřátí kávy a jejímu zhořknutí.
- Na spodní nádobku nasaďte nálevku se sítkem (3). Do sítka nasypejte kávu (4) a zarovnejte po okraj, například přejetím madla lžičkou. Kávu napěchujte a očistěte okraj a závit od zbytku kávy.
- Zkontrolujte, zda je správně nasazené sítko (6) a těsnění (5) v horní části kávovaru. Uchopte spodní horkou část utěrkou a přišroubujte horní část (7) až nadoraz.
- Konvičku co nejrychleji přemístěte na vařič a nechte vodu vařit. Vydržte do doby, než uslyšíte zvuk připomínající chrčení. To znamená, že většina vody je již v horní části.
- Konvičku opatrně sejměte z vařiče a ve dřezu na spodní část (1) co nejrychleji nalijte studenou vodu. Zastavíte tak proces přípravy kávy a předejdete zhořknutí a přepražení.
Káva je hotová. Můžete ji servírovat!
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="5/12"][vc_single_image image="28" border_color="grey" img_link_target="_self" alignment="right"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]Základem je čerstvě mletá káva
Máte správnou konvičku? Tak se můžeme pustit do vaření kávy v moka konvičce. Nejlepší chuti docílíte s čerstvě mletou kávou. Hrubost mletí musí být střední – tedy něco mezi jemným espresso mletím a hrubým pro french press. Doporučujeme použít ruční mlýnek Hario Skerton. Anebo si zakupte mletou kávu ve vakuovém balení – po rozbalení ji můžete uchovat v dóze AirScape. Doporučujeme BIO kávu Marzotto Natural nebo Pellini BIO mletou kávu. Obě kávy jsou nejlepší 100% Arabica v BIO kvalitě.
Káva přímo do moka konvičky
Káv existuje v dnešní době nepřeberné množství. Ne všechny se ale hodí do moka konvičky. Na rozdíl od většiny webů s kávou připravujeme v Kafone pečlivě popis každé kávy v našem sortimentu a to včetně vhodnosti přípravy. Můžete si tak jednoduše vyhledat pouze zrnkové a mleté kávy, které jsou vhodné do moka konvičky.
[/vc_column_text][vc_single_image image="29" border_color="grey" img_link_target="_self"][vc_column_text]Tipy pro údržbu konvičky
- Konvičku umývejte pouze teplou vodou.
- Neumývejte v myčce.
- Nepoužívejte nic, co by mohlo poškodit povrch konvičky – písek, drátěnku apod.
- Pravidelně kontrolujte těsnění. Pokud uvidíte známky poškození nebo zteřelosti, vyměňte jej.
- Konvičku vždy perfektně očistěte. Zbytky kávy z předchozích vaření mají negativní vliv na chuť.
- Konvičku můžete skladovat složenou, ale neutahujte závit mezi spodní a horní polovinou. Dlouhodobé utažení snižuje životnost gumičky.
A samozřejmě dbejte při přípravě zvýšené opatrnosti. Nikdy nezahřívejte kávovar bez vody. S horkým kávovarem manipulujte pouze pomocí plastové rukojeti.
[/vc_column_text][vc_column_text]Nerezové a hliníkové moka konvičky Bialetti
Můžete si u nás pořídit také moka konvičku legendární značky Bialetti, která ikonickou kávovou konvici vynalezla. Konvičky nabízíme v hliníkové nebo nerezové variantě. Obě mají shodnou funkčnost, ale pouze nerezovou můžete použít i na indukčním vařiči. V případě hliníku si můžete vybrat mezi hliníkovou a černou barvou konvičky. Všechny varianty nabízíme v mnoha velikostech podle počtu šálků, které chcete připravit. Jeden šálek znamená jedno italské espresso (30 ml). Počítejte s tím, pokud si v moka konvičce chcete připravit celý „český hrnek“ kávy.
Po zakoupení nové moka konvičky ji nejprve rozeberte na jednotlivé díly a všechny pečlivě umyjte v teplé vodě. Uvařte si „zkušební“ první kávu, kterou po uvaření vylijte, konvičku vyčistěte a teprve druhou kávu z moka konvičky konzumujte.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]