Káva s mlékem – prospívá zdraví, nebo škodí?
Přidáváte si do kávy pravidelně i trochu mléka nebo si rádi vychutnáte cappuccino či latté? A slyšeli jste o tom, že tato kombinace může být pro vaše zdraví škodlivá? Zdravotnické instituce se sice škodlivosti kávy s mlékem nikdy pořádně nevěnovaly, přesto mnozí lékaři zpozorovali, že na některé z nás působí negativně.
Škodit může samotné mléko
Pokud občas míváte po pití kávy s mlékem žaludeční potíže a dosud jste jim nevěnovali pozornost, je třeba s tím začít. Není jednoduché hned zjistit příčinu bolestí, protože můžete být citliví na mléčný cukr – laktózu, která je obsažena v mléce. Nevstřebaná laktóza způsobuje plynatost, bolesti břicha a poruchy vyprazdňování. Vadit může vašemu organismu také nekvalitní káva i doba, kdy nápoj pijete.
Nemusí tedy platit, že příčinou bolestí je směs kávy s mlékem. Stát se to ale může. Žaludek nemusí kávu správně zpracovat, což vede k poruchám žaludku, dvanácterníku, jater, střev a v důsledcích často i bolesti kloubů.
Objevují se i názory, zda kombinace kávy a mléka nestojí za vznikem rakoviny. Tyto domněnky ale nikdy nebyly potvrzeny. Ani káva, ani mléko nepřispívají ke zvýšení rizika nádorů trávicího systému ani jiných orgánů.
Káva s mlékem – je, nebo není zdravá?
Káva s mlékem má kyselinotvornou povahu. Proto když se dostane do dvanácterníku, který má zásadité prostředí, zareaguje tento orgán křečí. Tím pádem může negativně ovlivnit i slinivku a žlučník. Varovné signály jsou křeče v bederní páteři, zácpa, žlučníkové kameny, bolest ve velkých kloubech nebo nadýmání. Pokud trpíte uvedenými potížemi, možná za problémy stojí směs kávy s mlékem.
Své oblíbené kombinace se ale nemusíte hned vzdávat. Jestliže jste doteď nezpozorovali žádné potíže, tak vám malé množství mléka či šlehačky v kávě neuškodí. Profesionální barista by vás ale upozornil, že si kvalitní a čerstvě namletou kávu nemáte kazit mlékem, a už vůbec ne cukrem. Vychutnáte si ji nejlépe tak, že si užijete její chuť bez dalších přísad.
Káva snižuje riziko rakoviny a chrání před nemocemi
Káva je oblíbený nápoj, bez kterého si spousta z nás nedovede představit den. Má i spoustu prospěšných účinků. Jeden šálek kávy denně snižuje riziko jaterních nádorů o 15 %. U žen dokonce klesá i možnost výskytu rakoviny prsu. Pití kávy může chránit také před rozvojem řady onemocnění, mezi které patří i cukrovka. Káva obsahuje antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí buněk. Posilují tak odolnost nervového a imunitního systému.
O směsi kávy s mlékem se lživě tvrdí, že mléko potlačí účinek kofeinu. Nicméně mléko nemá na účinek kofeinu žádný vliv. Naopak působí na sliznici žaludku a zmírňuje prudký nárůst vlivu kofeinu. Tím pádem ho i prodlužuje.
Mléko může nicméně snižovat účinek několika užitečných látek, které káva obsahuje. Silné antioxidanty jako je kyselina chlorogenová a jí příbuzné látky mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, snižují krevní tlak a chrání před řadou nemocí. Bylo prokázáno, že mléko snižuje obsah kyseliny chlorogenové zhruba o čtvrtinu.
Jak už jsme zmiňovali, malé a občasné množství mléka v kávě vám v ničem neublíží. A pokud žádnými žaludečními potížemi netrpíte, svého oblíbeného cappuccina se vzdávat nemusíte.