Pěniče mléka
Toužíte si doma připravit vynikající cappuccino nebo latte macchiato? Za kávovým nápojem s mléčnou pěnou nemusíte spěchat do kavárny. Existuje několik přístrojů a způsobů, které vám umožní připravit si dokonalou mléčnou pěnu v pohodlí domova nebo kanceláře.
Dobře připravené espresso a kvalitní mléko je základ
Pro cappuccino a caffé latté budete potřebovat dvě základní suroviny, a to dobře připravené klasické espresso a mléko vhodné pro přípravu mléčné pěny. Ideální je kvalitní plnotučné mléko. Jakmile máte připravené suroviny, můžete začít. Počítejte ale s tím, že příprava mléčné pěny není úplně jednoduchá a možná budete potřebovat několik pokusů, než se vám podaří opravdu dokonalý výsledek.
Pozor na přepálení mléka
Pěnu můžete připravit pomocí páry, a to zejména u profesionálních pákových kávovarů. Tuto možnost sice nabízí i automatické kávovary, ty ale bohužel nemají dostatečný výkon pro přípravu mléčné pěny. Navíc jsou velmi náročné na údržbu a čištění. Pokud tedy máte automatický kávovar, je většinou výhodnější si mléčnou pěnu připravit mimo kávovar. K tomu účelu slouží specializované automatické šlehače mléčné pěny nebo kvalitní ruční šlehače.
Při přípravě mléčné pěny byste měli dodržet správnou teplotu mléka a nepřehřát jej. Došlo by totiž ke změně struktury mléčné bílkoviny. Přepálení mléka většinou hrozí u přípravy párou v profesionálním pákovém kávovaru.
Šlehání je buď teplé nebo studené
V zásadě existují dva způsoby šlehání – teplé a studené. Zatímco studené využívá zpěnění tuků (ruční šlehání), teplé šlehání pracuje se zpěněním bílkovin (v případě horké páry a cappuccinatorů) – vařením zpění mléko.
V této kategorii najdete přístroje, pomocí kterých si můžete připravit mléčnou pěnu tak, jak vám to bude nejvíce vyhovovat.