Výběrová káva
Subcategories
S termínem výběrová káva jako by se v posledních letech roztrhl pytel. Přitom poprvé tento název použila už v roce 1974 Erna Knutsen, dnes legendární postava ve světě kávy. Označila tím zrna té nejlepší chuti, která jsou pěstována ve speciálních podmínkách.
Ručně sbíraná zrna
Mezi výběrovou kávu se řadí takové směsi, které dosahují 80 bodů na 100 bodové stupnici Americké asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association of America – SCAA). Pro porovnání: směsi, které pořídíte v obchodech mají obvykle skóre mezi 50–79 body. Velmi levná káva spadá do rozmezí 40–49 bodů. Výběrové kávy lákají zejména na plné tělo a minimální nebo žádné vady na chuti. Nejčastěji se jedná o druh arabica, při pořizování výběrové kávy se ale můžete dozvědět konkrétní druh kávovníku, stejně jako zemi, oblast i farmu, kde se zrna pěstovala. Stejně tak by u výběrové kávy měl být znám i konkrétní farmář, který ji zpracoval a datum pražení výsledné směsi. Nejvíce výslednou chuť výběrové kávy ovlivňuje způsob sběru a vlastní zpracování zrn. Zrna se sbírají ručním selektivním sběrem, při kterém se trhají pouze dobře uzrálé plody.
Nejlepší výběrová káva světa
Výběrovou kávu produkují vyhlášené země kávy jako je Kolumbie, Etiopie, Keňa a Panama, ale i Jamajka, odkud na Kafone nabízíme jednu z nejlepších výběrových káv světa, exkluzivní Jamaica Blue Mountain. Dále máme v nabídce vynikající směs z Havaje, lahodnou Hawaii Kona. Vyzkoušejte, jak chutná výběrová káva a už nikdy nebudete chtít pít nic jiného. Na Kafone vám nabízíme ty nejlepší výběrové kávy.