Bez kofeinu
Často se setkáte s tím, že lidé kvůli zdravotním potížím, případně těhotenství, nemůžou konzumovat kofein. Nechtějí se ale kávy úplně vzdát, a sáhnou tak po variantě kávy bez kofeinu. I ta ale obsahuje kofein.
Robusta obsahuje více kofeinu
Úřad pro kontrolu potravin a léčiv udává, že jako bezkofeinová káva se může nazývat jedině ta, u které bylo odstraněno 97 % původního kofeinu ze zrn. Takže ano, i v kávě bez kofeinu najdete kofein. Vypadá to, že ho není tak velké množství, ale to není vždy pravda.
Kávu obvykle tvoří dvě směsi, buď je to samotná Arabica nebo kombinace Arabicy a Robusty. Zrna Robusty obsahují více kofeinu než zrna Arabicy, pro svou hořkou chuť se ale ve výsledné směsi objevují v menším poměru.
Pokud se tedy odstraní 97 % kofeinu, směsi s vyšším obsahem Robusty budou mít i nadále vyšší obsah kofeinu než směsi Arabicy. Jestli tedy hledáte kávu s nižším obsahem kofeinu, raději si pořádně prostudujte složení. Pro nápoj kávové chuti zcela bez kofeinu, pak doporučujeme zakoupit raději italské ORZO, případně podobný nápoj z ječmene či pohanky.
Jak se odstraňuje kofein
Existují dvě hlavní metody odstraňování kofeinu. Evropský proces a švýcarský vodní proces. První jmenovaný patří k nejčastějším postupům výroby kávy bez kofeinu. Spočívá v tom, že nepražená káva namáčí ve vodě a poté, co se rozevře zelené zrno, se promývá v methylenchloridu, který absorbuje kofein. Švýcarský proces se obejde bez chemické operace. Výsledná káva je ale méně aromatická a její chuť není tak výrazná.
Metodu, která byla použita k odstranění kofeinu, výrobci většinou nezveřejňují. V našem sortimentu najdete jak zrnkové, tak mleté kávy bez kofeinu od předních výrobců.