Lavazza
Když se řekne italská kvalita, představíte si kávu Lavazza? Nejste sami. Z dvaceti milionů rodin, které si v Itálii pořizují kávu, z nich údajně 16 milionů sáhne po značce Lavazza.
Legendární káva vznikala v malém obchůdku
Historie této prvotřídní kávy se začala psát už v roce 1894, kdy obchodník a otec devíti dětí Luigi Lavazza koupil malý koloniál v Paissa Olivero, ve staré části Turína, a založil tam vlastní obchod. Netrvalo dlouho a v obyčejném obchodu s potravinami začal Luigi brzy pražit vlastní kávu. Představil naprosto unikátní a zcela novou chuť, ve které se míchají zrnka různého druhu a původu.
Už po dvaceti letech od svého založení se káva Lavazza zařadila mezi lídry na trhu. Když bylo Luigimu 74 let, převedl své podíly ve firmě na tři syny, kteří mu slíbili, že podíly vždy zůstanou v rodině.
Férové zemědělství a prvotřídní kvalita
Od Brazílie, Kolumbie, přes Guatemalu, Costa Ricu, Honduras, Ugandu, Indonésii, Vietnam, až po Spojené Státy a Mexiko. Lavazza dováží kávová zrna z celého světa, přičemž klade důraz na udržitelné zemědělství a kontroluje jak kvalitu kávy, tak životní prostředí a pracovní podmínky tamních komunit.
Luigi Lavazza zemřel v roce 1949 a zanechal za sebou úspěšnou rodinnou firmu, která je v současnosti řízena už čtvrtou generací Lavazzů. Vynikající kávu si můžete vychutnat například v legendární kavárně Lavazza, která byla roku 1996 otevřena v Turíně na stejném místě, kde Luigi v 19. století odstartoval svůj kávový byznys.
Dnes představuje káva Lavazza téměř 45% podíl na celkovém kávovém trhu a 75% podíl celkové spotřeby v domácnostech. Firma zaměstnává přes dva tisíce lidí a její denní produkce kávy se pravidelně šplhá na 370 tun.
Další informace o výrobci dohledáte na webu Lavazza.com.